De introductie is hieronder beschikbaar als audio, Word bestand, PDF en onderaan als website tekst.
Deze introductie bevat visuele en praktische informatie.
Ga voor een overzicht van de voorstellingen met live audiodescriptie naar: komthetzien.nl/elisabeth
De musical gaat over Elisabeth (Sissi) die op jonge leeftijd keizerin van Oostenrijk wordt door haar huwelijk met keizer Franz Joseph. Hun liefde wordt behoorlijk op de proef gesteld. Door de bemoeienis van de strenge aartshertogin Sophie, de moeder van de keizer, maar vooral door het leven zelf. Elisabeth vecht om zichzelf te mogen en kunnen blijven, en moet daar een hoge prijs voor betalen.
Het verhaal van Elisabeth wordt in deze voorstelling verteld door haar uiteindelijke moordenaar, de anarchist Luigi Lucheni.
Een statige vrouw op leeftijd. Ze heeft lang donker haar dat aan 1 kant over haar schouder valt. Het komt tot aan haar heupen. Ze draagt het grootste deel van de voorstelling een lange zijdezachte zwarte nachtjapon, met dunne bandjes over haar schouders. Ze loopt op blote voeten.
Wanneer ze iets anders aan heeft, is dat een overdadige jurk met veel pracht en praal in glanzende stoffen.
Een jonge vrouw met donker lang haar dat los naar beneden valt. Ze draagt voornamelijk een witte nachtjapon die tot net over haar knieën komt. Ze loopt dan op blote voeten.
Haar dagelijkse kleding is netjes maar niet extravagant. De jurk heeft pofmouwtjes, de ruime rok komt tot aan de kuiten. Het heeft iets pittigs.
De verteller van het verhaal is een jonge man in zwart pak met zwart overhemd. Hij ziet er ietwat verwilderd uit. Ongeschoren, de haren warrig en zijn overhemd hangt half uit zijn broek en de bovenste knoopjes zijn los.
De dood draagt een zwart leren broek en shirt, met daaroverheen een heel lange leren jas. Deze is fel rood met zwarte vegen op de schouders.
Zijn haren zijn spierwit. Zijn ogen donker omrand en hij heeft een zwart baardje van een paar dagen.
Frans, de man van Elisabeth, is een nogal stijve man in een kostuum dat dat nog eens accentueert. De stof van zijn uniform is stug en plooit niet. Een grijze broek met een rode bies. Het jasje is lichtblauw met gouden knopen en bij de kraag en aan de uiteinden van de mouwen heeft het een rood met gouden rand. Hij heeft kort blond haar.
De oudere Frans heeft een grijze bakkebaard, die overgaat in zijn snor.
De moeder van Frans Joseph is een ietwat hooghartige vrouw met opgestoken haar, gekleed in een prachtige glimmende blauwe jurk. Royale pofmouwen, de romp versierd met een subtiel gouden bloemmotief en de rok wijd geplooid tot aan de grond. Op haar hoofd een gouden tiara met blauwe edelsteentjes.
De oudere Sophie heeft vergelijkbare kleding aan, met veel stof en glans.
De vader van Elisabeth is een stevige man met kort bruin haar en een kort baardje. Hij draagt een typisch Oostenrijks mosterdgeel pak met fraai versierd gilet en hoge zwarte rijlaarzen.
De moeder van Elisabeth heeft haar donkere haar opgestoken en draagt een eenvoudige cremekleurige jurk met een grote witte kraag en met horizontale dunne strepen over de rok.
De 15 schilders dragen grijze kleding vol verfvlekken. Over hun schouders dragen ze een schoudertas. De mannen en vrouwen hebben soms een schildersezel bij zich en verfspullen.
Maar ze spelen ook andere rollen. Ze zijn dan bijvoorbeeld ‘het volk’, of ‘gasten op een bruiloft’ of ‘de hofdames van Sophie’. Maar wel altijd in diezelfde grijze schilderskleding.
De zoon van Elisabeth en Frans Joseph draagt, zowel als jongetje als later als volwassen man, eenzelfde stijf uniform als zijn vader. Lichtblauw jasje en grijze broek met rode bies.
Mannen in kleurrijke uniformen. Rood met groen en grote gouden versiersels.
Een groep van negen vrouwen en een man gekleed in overdadige, barokke kleding. Veel laagjes, veel blote schouders, veel sexy kousen en alles in verschillende tinten rood.
De muziek wordt live uitgevoerd door een veertienkoppig orkest onder leiding van Marco Braam.
Het decor laat zich het beste omschrijven als een grijze bunker met zowel opzij als in de achterwand meters grote rechthoekige openingen van verschillend formaat. Achter deze openingen hangen schermen waarop projecties kunnen worden getoond. Zoals schilderijen van Sissi en Frans Joseph. Maar het kan ook een prachtig berglandschap tonen met meren en bossen. Of juist beelden van een interieur, waardoor de bunker kan transformeren in een rijke salon met prachtige raampartijen. Twee kroonluchters zakken dan uit het plafond om het plaatje helemaal af te maken. Of in een kerk met een orgel, pilaren en zuilen. Of een donkere wolkenlucht die de sfeer op het toneel totaal kan doen omslaan.
Midden op het toneel is een verhoging. Deze is ongeveer 30 centimeter hoog en heeft een oppervlakte van 4 x 4 meter. Hierop spelen zich diverse scenes af. Regelmatig staat daar een stenen grafkist, die ook dienst doet als dinertafel dankzij een groot blauw kleed dat er dan overheen ligt.
Tot zover de inleiding op de voorstelling.
Voor de voorstelling is er een meet & feel inleiding. Je wordt enkele dagen van tevoren door het theater geïnformeerd over de aanvangstijd van de inleiding en andere praktische zaken.
Zodra het tijdstip van de inleiding bekend is, vind je deze onder het kopje Waar en Wanneer op komthetzien.nl/elisabeth
De blindentolk van Komt het Zien! is Hilbert.
Wij wensen je een fijne voorstelling.
Een agenda met overzicht van voorstellingen met live audiodescriptie door blindentolken vind je op: komthetzien.nl/agenda
Voor contact met Komt het Zien! stuur je een mail naar: info@komthetzien.nl