Murder on the Nile

toneelicoon audiodescriptie

Introductie Murder on the Nile - Word

Document: Introductie Murder on the Nile - Bestandsgrootte: 134 kb

Introductie Murder on the Nile - PDF

Document: Introductie Murder on the Nile - Bestandsgrootte: 254 kb

Introductie Murder on the Nile

Deze introductie is voor bezoekers met een visuele beperking en bevat belangrijke visuele informatie over de voorstelling Murder on the Nile.

Praktische informatie

Voorstellingen met live audiodescriptie:
22 december om 19.30 uur in Stadsgehoorzaal te Vlaardingen
15 januari om 20.00 uur in De Tamboer in Hoogeveen
14 februari om 20.15 uur in Agora in Lelystad
16 februari om 14.00 uur in Theater de Lievekamp in Oss
14 maart om 20.00 uur in Amphion te Doetinchem
21 maart 20.30 uur in DeLaMar in Amsterdam

De voorstelling duurt 2 uur inclusief pauze.

Er is voor de voorstelling een speciale inleiding. Je wordt enkele dagen van tevoren door het theater geïnformeerd over de aanvangstijd van de inleiding en andere praktische zaken.

Zodra het tijdstip van de inleiding bekend is, vind je deze ook op de Komt het Zien website onder het kopje Waar en Wanneer bij jouw voorstelling op www.komthetzien.nl/murderonthenile

De voorstelling

Tegen de exotische achtergrond van Egypte speelt zich op een schip een vernuftig moordverhaal af, vol hebzucht, jaloezie en verraad. Wat begint als een romantische cruise verandert al snel in een spannend moordmysterie. In het holst van de nacht klinkt een schot en niet lang daarna wordt een levenloos lichaam gevonden. Alle passagiers staan op scherp, wie is schuldig, wie is er onschuldig? Aan pastor Ambrose Pennefather de taak om de misdaad op te lossen.

De personages en de kleding

Alle spelers dragen kleding in beige en warm rode tinten, alleen Kay draagt een afwijkende kleur als ze opkomt, namelijk paars.

Ambrose Pennefather

Erudiete man van in de zestig, pastor en oom van Kay. Ambrose heeft donkergrijs haar, dat achterovergekamd is, bakkebaarden en een grijs baardje. Hij is goed gekleed. Hij heeft een metalen brilletje en draagt een donkerrood jasje met brede revers en een beige broek. Onder het jasje een wit overhemd met een glimmend rood giletje eroverheen. Om zijn hals een rood sjaaltje (choker).

Kay Ridgeway Mostyn

Kay is een rijke en beroemde jonge vrouw. Zij heeft donkerbruin half lang haar met mooie grote krullen erin. Ze draagt sjieke galajurken. Bij aanvang van het stuk draagt ze een lange paarse jurk van soepele stof. De jurk heeft spaghettibandjes en ze draagt er een omslagdoek bij van dezelfde stof. Later in de voorstelling draagt ze een kuitlange beige galajurk met allemaal strass-steentjes erop. De jurk is mouwloos, heeft een strak lijfje en zit strak om de heupen. Ze loopt op pumps.

Dr Ludwig Bessner

Gepensioneerd Arts. Een oudere man met kort grijs haar en een bril. Hij draagt een lichtbeige jasje op een auberginekleurige broek en overhemd.

Jacqueline de Severac; Jackie

Vriendin van Kay en ex van Simon. Jackie heeft dik lang blond haar met slag erin. Ze draagt een lange rode jurk met blote hals en schouders en een uitwaaierende rok. Om haar middel een zalmroze riem.

Simon Mostyn

Kersverse man van Kay. Hij is knap, heeft lichtbruin haar, een snor en een baardje. Hij draagt een beetje gekreukte beige broek en een beige bloese waarvan de bovenste 3 knoopjes open hangen, en een lichtrood gilet over de bloes.

Miss Helen Ffoliot-Ffoulkes

Oudere dame van stand die dit graag laat merken. Heeft kort wit en enigzins krullend haar en draagt een lichtbeige mantelpak met kuitlange rok. Onder het jasje een hooggesloten rode bloes. Ze draagt dure sieraden en heeft een ketting met grote hanger om haar nek. Ze loopt op rode schoenen met blokhakken.

Christina Grant

Nichtje van Miss Helen met lang lichtbruin haar. Christina is een jonge spontane vrouw. Zij draagt een beige plooirok met daarop een lichtrode bloes en daarover heen een zalmrood glimmend jasje.

William Smith

William is een bijna afgestudeerde student. Hij heeft kort donkerbruin haar. Hij draagt een beige overhemd met opgerolde mouwen, een okerkleurig gilet en een roodbruine broek.

Steward Amon

De Egyptische steward op het schip. Amon heeft zwart krulhaar, draagt een beige broek en beige vestje. Onder het vestje heeft hij een rood overhemd.

Louise

Persoonlijk assistente van Kay. Louise is een jonge vrouw. Ze praat met een frans accent en heeft bruin lang haar dat ze opgestoken draagt. Louise draagt een lange wijde lichtbeige rok met daarop een glimmende rode bloes.

Het decor

Bij aanvang staan op het donkere toneel slechts enkele decorstukken; links en rechts een grote staalrood gekleurde bolder van ongeveer 50 centimeter hoog. Een bolder is een metalen paddestoel op de kade of op een schip waar je een touw omheen kan leggen om het schip vast te leggen. De bolders in deze voorstelling worden regelmatig als stoel of tafel gebruikt. In het midden staat een staalrood stootblok. Het stootblok is een constructie van houten balken die er voor zorgt dat het anker rechtop blijft staan.

Op de achterwand is de lucht zichtbaar, niet helder blauw, maar meer goudkleurig, zoals in warme landen. Als het avond is kleurt deze lucht wat meer naar oranje. Achterop het toneel, om de achterwand heen, staat een grote roestbruine toneellijst. Deze geeft diepte in het beeld. De binnenranden van de lijst zijn niet helemaal recht, maar een beetje golvend. Het materiaal van deze lijst doet denken aan cortenstaal (het staal dat gebruikt wordt voor schepen en dat een roestkleur heeft).

Her en der hangen rode scheepstouwen naar beneden. Elk touw vormt op de vloer (het dek van het schip) een tros. Gedurende het stuk vallen er meer touwen uit de lucht. Dat wil zeggen dat een lang touw naar beneden valt, maar dat de bovenkant van het touw blijft hangen en dat de onderkant een tros op de grond vormt.

Hoog in de lucht is de onderkant van een groot anker zichtbaar. Dit anker staat na de pauze midden op het toneel in het stootblok. Het anker is, net als de bolders en het stootblok staalrood, wel 5 meter breed, heeft schroeven op het staal en is zo sterk dat je erop kunt klimmen.

Ook geluiden zijn onderdeel van het decor en versterken het gevoel op een schip te zijn. Zo horen we onder andere klotsend water, krijsende meeuwen en een ratelende ankerketting.

 

Komt het Zien wenst je een fijne voorstelling!

Informatie over Stichting Komt het Zien!

Een agenda met overzicht van voorstellingen met live audiodescriptie door blindentolken is te vinden op: www.komthetzien.nl/agenda

Voor contact met Komt het Zien stuur je een mail naar info@komthetzien.nl 

In het duister ligt een vrouw op de grond. Een man voelt aan haar nek of ze nog leeft. Om hen heen staat een groep verschrikte mensen. Op de achtergrond een gigantisch anker van een schip.
Fotocredits: Willem van Walderveen