Saturday Night Fever

musicalicoon audiodescriptie

Introductie Saturday Night Fever Word

Document: Introductie Saturday Night Fever Word - Bestandsgrootte: 134 kb

Introductie Saturday Night Fever PDF

Document: Introductie Saturday Night Fever PDF - Bestandsgrootte: 219 kb

Introductie Saturday Night Fever

Deze introductie is voor bezoekers met een visuele beperking en bevat belangrijke visuele informatie van de voorstelling Saturday Night Fever.

Praktische informatie

De voorstellingen met live audiodescriptie zijn op:
zaterdag 9 november, 14:30 uur in De Spiegel in Zwolle
zondag 15 december, 14:30 uur in Schouwburg Tilburg
zaterdag 21 december, 20:00 uur in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam
zondag 12 januari, 14:30 uur in Theater aan het Vrijthof in Maastricht
zaterdag 25 januari, 15:00 uur in Theater Orpheus in Apeldoorn
zondag 9 februari, 14:30 uur in De Kampanje in Den Helder

De voorstelling heeft een pauze.

Er is voor de voorstelling een speciale inleiding. Je wordt enkele dagen van tevoren door het theater geïnformeerd over de aanvangstijd van de inleiding en andere praktische zaken.
Zodra het tijdstip van de inleiding bekend is, vind je deze ook op de Komt het Zien! website onder het kopje Waar en Wanneer bij jouw voorstelling op www.komthetzien.nl/SaturdayNightFever

De blindentolk van Komt het Zien! is Hilbert Geerling.

De voorstelling

Het verhaal speelt zich af in het New York van de jaren zeventig. Daar waar het leven rauw en hard is, maar zorgen worden vergeten in de disco en dans afleiding en hoop biedt.

Tony Manero komt uit een arm immigrantengezin en is opgegroeid in Brooklyn. Hij en zijn vrienden dromen van het onbereikbare Manhattan, aan de andere kant van de rivier. Elke zaterdagavond ontsnappen ze aan de dagelijkse realiteit in de disco ‘Odyssey’. Tony is de koning van de dansvloer, hij wordt aanbeden door vrouwen en is het voorbeeld voor alle mannen. Als hij op een avond de mooie Stephanie Mangano ontmoet, zet dit zijn wereld op z’n kop. Na een aantal dramatische gebeurtenissen en confrontaties met zijn familie en vrienden besluit hij om samen met haar de stap naar het succesvolle en bruisende Manhattan te wagen. Op zoek naar een nieuwe toekomst.

De kleding

De personages kleden zich nogal eens om, vandaar dat de kleding nu in algemene zin wordt omschreven.
De kleding is typisch jaren ’70. Heel erg kleurrijk, veel strepen of vreemde motiefjes, boordjes met enorm grote punten en natuurlijk broeken met wijde pijpen. Vooral in de disco lijkt het toneel een bonte kleurrijke explosie.

De personages

Tony Manero

Jong slank en gespierd met kort zwart haar en een baardje van een paar dagen. Zijn kleding is vaak rood of heeft rode accenten.
Tony werkt in een verfzaak. Daar draagt hij een lange beige stofjas.

Stephanie Mangano

Een jonge vrouw met lang zwart haar, dat ze op verschillende manieren draagt. Soms opgestoken en soms loshangend. Ze draagt sjiekere kleding dan de rest.

Annette

Een jonge vrouw met schouderlang lichtbruin haar, dat stijl naar beneden valt, maar bij de uiteinden weer een beetje omhoog krult.

Frank Manero (vader van Tony)

Vader draagt een grijsgroene ribbroek en een lichtblauwe trui.

Flo Manero (moeder van Tony)

Moeder heeft donker haar met grote slagen. Ze draagt een bloemetjesjurk en een vest.

Frank jr. (oudere broer van Tony)

Frank is een nette jongen. Zijn korte haar is strak over zijn hoofd gekamd.

Bobby, Double J en Joey (vrienden van Tony)

Double J en Joey zijn de stoere vrienden van Tony. Beide hebben donker kort haar en leren jasjes. Bobby is een iets rustigere jongen. Hij heeft blond haar, draagt wat lichtere kleding en een jasje van gewone stof.

DJ Monty

De DJ is een ouwe hippie met lang blond haar en een klein baardje. Hij draagt soms een lange rode leren jas en giletjes in felle kleuren. Geel met paars en soms versierd met grote gouden sterren.
Monty is vaak samen met een clubzanger en een clubzangeres, die gekleed zijn in zilveren glitterpakjes.

Muziek

Een zespersoons orkest verzorgt de live muziek.
Ze spelen in de orkestbak onder het toneel.

Decor

Het stuk speelt zich op vrij veel verschillende locaties af. Deze worden met minimale middelen weergegeven. Met als basis de skyline van New York.

De straten van New York

De hele achterwand bestaat uit een rij wolkenkrabbers. Hoge zwarte vierkante torens met ontelbare kleine witte raampjes. Ze variëren in hoogte, maar de meeste zijn wel 6 meter hoog. De lucht erachter is wit.
Rechts en links tegen de zijkant van het toneel staan 3 hoge zwarte torens met vierkante witte raampjes. Deze torens kunnen rijden. Soms staan ze aan de zijkant, soms in een rij achterop. Het geeft steeds het beeld van een stad met hoge gebouwen en veel raampjes.

De verfwinkel waar Tony werkt

Op de achtergrond de straten van de stad.
Links komt een trapje met 6 treden opgereden en in het midden gaan 4 acteurs staan met ieder een emmer verf in hun hand. De acteurs stellen het gangpad met de stellages verf-artikelen voor.
De bedrijfsleider van de winkel (Fosco) draagt een lange beige stofjas en een pet.

De huiskamer van de ouders van Tony

Tony woont nog bij zijn ouders thuis. Ze hebben regelmatig een gesprek. Dat kan tijdens het eten zijn of zomaar in de huiskamer. Maar het ziet er altijd hetzelfde uit.
Het toneel is leeg en donker. Vader staat helemaal links, Tony helemaal rechts en moeder staat midden achter. Ze staan alle drie in een witte spot die recht van boven komt.
Vader staat wel een meter of 5 bij Tony vandaan, maar als vader een slaande beweging naar Tony maakt, speelt Tony alsof hij daadwerkelijk een klap krijgt.

De slaapkamer van Tony

Het toneel is dan leeg en donker. Er staat alleen een zes meter hoge spiegel, waarvan de randen licht geven. De randen bestaan als het ware uit lange TL buizen.

Disco Odyssey

Midden achter staat een steiger. De bovenverdieping is de plek van DJ Monty. Achter hem een lichtgevende cirkel en voor hem de draaitafel.
Onder hem twee openslaande deuren die de ingang van de discotheek voorstellen.
Links naast de steiger staan 3 hoge spiegels met een lichtgevende rand. Ook rechts naast de steiger 3 van zulke spiegels. De randen van de spiegels kunnen, net als de cirkel, van kleur veranderen. Soms zijn ze rood en soms blauw.
Helemaal links en rechts staan bijna op de rand van het toneel zwarte leren bankjes.
Tientallen bundels rood of blauw licht die vanaf boven kris kras door elkaar naar beneden schijnen maken de disco-sfeer af.

De Dansschool

Links 3 spiegels tegen elkaar en rechts 3 spiegels tegen elkaar.
De spiegels zijn 6 meter hoog, maar er zakt een zwart doek voor de bovenste helft, zodat het lijkt alsof de spiegels maar 3 meter hoog zijn. Een acteur speelt voor platenspeler. Hij of zij staat heel stil aan de kant. De onderarmen naar voren en de handpalmen omhoog. Als Tony gaat oefenen, legt hij een plaat op de handpalmen van de acteur en pakt de duim van de acteur en legt die op de plaat. Dan klinkt er muziek.

De Diner

Op de achtergrond de straten van de stad.
Midden op het toneel worden 2 bankjes tegenover elkaar neergezet. Het hele toneel is nu vrij donker. Alleen op de bankjes en iets daaromheen staat wit licht.

Brooklyn Bridge

Tony en z’n vrienden hangen graag rond op en onder de brug.
Wanneer ze op de brug lopen, loopt over de hele breedte van het toneel een reling, met daarboven verticale stalen stangen. En 1 lange metalen stang loopt met een lichte boog van linksboven naar rechtsonder.
Op de achtergrond staan links en rechts gebouwen.
Wanneer ze onder de brug zijn, hangt bovengenoemde reling boven de acteurs. Links staat een brede massieve poot van de brug.

Het appartement van Stephanie

Op de achtergrond de straten van de stad. Linksachter hebben ze nu een paar wolkenkrabbers weggelaten. Verder is er alleen een vierkante bundel licht op de grond. Die stelt het appartement voor.

Komt het Zien! wenst je een fijne voorstelling.

Informatie over Stichting Komt het Zien!

Een agenda met overzicht van voorstellingen met live audiodescriptie door blindentolken is te vinden op: www.komthetzien.nl/agenda

Voor contact met Komt het Zien! stuur je een mail naar info@komthetzien.nl

Tony en Stephanie in danspose. Zij worden omringd door een grote groep dansers in jaren 70 kleding.
fotocredits: Roy Beusker, Annemieke van der Togt, De Wit Fotografie