40-45, de Musical

musicalicoon audiodescriptie

Introductie 40-45, de musical Word

Document: Introductie 40 45 de musical - Bestandsgrootte: 136 kb

Introductie 40-45, de musical PDF

Document: Introductie 40 45 de musical - Bestandsgrootte: 240 kb

Introductie '40-45, de musical'

Deze introductie is voor bezoekers met een visuele beperking en bevat belangrijke visuele informatie van de voorstelling '40-45, de musical'.

Praktische informatie

De voorstelling met live audiodescriptie is op:
Zondag 24 november 2024, 15:30 uur in de Midden Nederland Hallen in Barneveld.

Er is voor deze voorstelling een speciale inleiding. Je wordt enkele dagen van tevoren door de musical geïnformeerd over de aanvangstijd van de inleiding en andere praktische zaken. Zodra het tijdstip van de inleiding bekend is, vind je deze ook op de Komt het Zien! website onder het kopje Waar en Wanneer bij jouw voorstelling op www.komthetzien.nl/40-45

De blindentolk van Komt het Zien! is Hilbert Geerling.

De voorstelling heeft geen pauze.

Koptelefoon

Het geluid van de voorstelling is voor al het publiek te horen via een koptelefoon. Deze koptelefoon zit vast aan de stoel. Ook de stem van de blindentolk is via deze koptelefoon te horen. Dit geldt ook voor het ziende publiek op onze tribune. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van de Komt het Zien! apparatuur.

De voorstelling

40-45 vertelt het verhaal over twee broers die na het bombardement van Rotterdam elk een andere kant van de strijd kiezen.
Dirk en Louis zijn met een jaar verschil geboren en groeien op in een warm nest. De broers worden hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken. Tot het onvermijdelijke gebeurt: de Tweede Wereldoorlog breekt uit en dat laat sporen na in elke huiskamer, in elk gezin. Ook in het gezin van Dirk en Louis...

De personages en de kleding

Louis Zegers

Louis is een jonge man met een markante kop. Zijn donkerblonde haar is opzij van zijn hoofd heel kort en heeft bovenop krulletjes, de ook over zijn voorhoofd vallen. Hij draagt eenvoudige kleding. Een bruingrijze broek die met bretels omhoog wordt gehouden. Daarboven een gestreept overhemd. Buiten draagt hij ook een bruine leren jas.

Dirk Zegers

Dirk, de broer van Louis heeft een donkerblond kapsel met een scheiding en op zijn voorhoofd een flinke kuif. Hij draagt wat nettere kleding dan Louis. Grijze broek, licht gestreept overhemd en een giletje in dezelfde kleur als zijn broek en een stropdas.
Als Dirk een NSB bijeenkomst heeft bezocht, draagt hij daarna een strak zwart SS-uniform, met glimmende hoge zwartleren laarzen. De broek is bij de bovenbenen wijd en bij de onderbenen strak.

Leah (Lenie) Liebmann

Leah is de jonge vrouw op wie Louis valt. Ze heeft lang zwart gekruld haar. Het valt royaal over haar schouders. Ze draagt verschillende eenvoudige jurkjes. Buiten draagt ze een olijfgroene lange jas.

Marie de Jong

Marie is de jonge vrouw op wie Dirk valt. Ze heeft lang blond gekruld haar, dat op haar voorhoofd in een jaren ’40 rol zit. Ze draagt nette jurkjes en een lange rode jas als ze buiten is

Vader Emiel Zegers

Emiel is een man met een vrijwel kaal hoofd. Alleen opzij en achterop zit nog wat kort grijs haar. Hij draagt een grijze broek, een licht gestreept overhemd met daaroverheen een mouwloos grijs vest.
Buiten draagt hij een lange jas, een gleufhoed en een lange sjaal.

Moeder Anna Zegers

Anna is een oudere vrouw met een bos donker roodbruin haar dat in krullen tot op haar schouders komt. Ze draagt paarse jurken en binnen soms een bloemetjes schort.

Leon

Leon is een wat oudere man. Een vriend van de familie van Dirk en Louis. Hij is kaal en heeft een klein zwart rond brilletje en een baardje van een paar dagen. Hij draagt een zwarte broek, een wit overhemd met een paarse stropdas en daaroverheen een van zware stof gemaakte lange grijze jas.

Daan

Daan is een jongetje van een jaar of twaalf. Hij draagt een donkere korte broek tot aan zijn knieën. Een grijze trui en een grijsgroen jasje. Hij heeft vaak een geweer bij zich, dat er in zijn handen enorm groot uit ziet.

Overige rollen

Er zijn nog meer personages die een rol spelen in de voorstelling. Verzetsleider De Grauwe. Anton Mussert, de leider van de NSB. Twee Duitse officieren (Schultze en Wolff) die bij het gezin Zegers in komen wonen. Albert de Weert, een vriend van Emiel. En Julia, de tante van Lenie, bij wie ze ondergedoken zit. Daarnaast nog vele figuranten.

Muziek

De muziek is van tevoren opgenomen. Het is ingespeeld door het Symfonieorkest Vlaanderen en is te horen via een koptelefoon.
Ook alle gesproken tekst is te horen via de koptelefoon.

Decor

Het toneel is een grote hal van 70 x 70 meter. Er staan 8 verrijdbare tribunes in deze hal. Op elke tribune kunnen ongeveer 200 toeschouwers.

Verder staan er 8 grote verrijdbare LED-schermen van 9 meter hoog en 3 meter breed. Op deze schermen worden foto’s geprojecteerd die zorgen voor een heel realistische achtergrond van de scenes. Bijvoorbeeld van een rij huizen. Dit ziet er zo ongelooflijk realistisch uit dat je er als publiek van overtuigd bent, dat er werkelijk een huizenblok staat. Maar de schermen kunnen ook een interieur zijn of een panoramaview van het Plaswijckpark. En soms ook tijd- en plaatsaanduidingen, zoals bijvoorbeeld ‘Rotterdam 6 mei 1945’.

Daarnaast zijn er rijdende platformen van 50 cm hoog en ongeveer 7 x 7 meter groot. Hierop spelen de wat kleinere scenes zich af. De platformen worden op en af gereden en buiten ons zicht door technici klaargemaakt voor een volgende scene, waarna het weer op kan worden gereden.
De schermen en platformen nemen verschillende posities in ten opzichte van het publiek. In combinatie met de rijdende tribunes geven ze de voorstelling een filmisch effect, waardoor je als publiek de indruk hebt dat je midden in het verhaal zit.

De voorstelling speelt zich op zeer veel locaties af, maar door de schermen en verrijdbare platformen zijn scene wissels razendsnel. Hieronder de belangrijkste scenes.

Bioscoop Luxor Pallast in Rotterdam

De zaal heeft in het midden een groot bioscoopscherm. Links en rechts naast het scherm de rode wanden van de bioscoop, bedekt met rode gordijnen en kleine gezellige gouden lampen.
Vader Emiel werkt in deze bioscoop.

De garage waar Louis werkt

Op een platform staat een groene auto, met daarnaast 2 kastjes met gereedschap. Aan de rand staat een tafeltje met een bos bloemen erop.

De straat in Rotterdam waar de familie Zegers woont

Een compleet huizenblok met huizen van bakstenen, ieder huis heeft 2 ramen op de benedenverdieping en 2 ramen op de bovenverdieping. De kozijnen zijn wit en er lopen horizontale zandstenen banen over de gevels.

Het Plaswijckpark

Alle schermen staan in een flauwe halve cirkel voor ons, waardoor een panoramaview wordt gecreëerd. Op de schermen een grote vijver, met daarachter boompjes en struiken en links het Plaswijck Theepaviljoen, een fraai laag wit houten gebouwtje.
Op de vloer van de hal wordt water geprojecteerd, dat overgaat in het water van de schermen waardoor het een enorm grote vijver lijkt. In het midden, aan de rand van het water staat een platform dat nu getransformeerd is in een houten vlonder met aan de randen wat kleine paaltjes waar je een bootje aan vast zou kunnen maken.
Links en rechts van de vlonder zitten groepjes mensen op kleedjes te picknicken.

De woonkamer van de familie Zegers

Een platform met daarop een groot Perzisch tapijt, met daarop een tafel en zes houten stoelen. In een hoekje een klein tafeltje met een lampje erop. In de andere hoek een houten dressoirkastje met een glazen deurtje waarachter het serviesgoed staat. Ook hierop een klein lampje.
Achter het platform de schermen met daarop de wand van de kamer met een raam, een deur en een boekenkast.

De slaapkamer van Dirk

Deze bevindt zich op een bovenverdieping. Een lange trap leidt naar deze 3 meter hoge verdieping. Hierop het bed van Dirk en een tafeltje met daarop een bak met water. Achter het bed drie ramen, met gordijntjes. Naast het bed staat een klein kastje met een lampje erop.

NSB bijeenkomst

Op een platform een houten spreekgestoelte met daarachter drie NSB’ers. Daarachter, op de schermen, vier rode banieren met witte cirkels met daarin een zwart hakenkruis. De banieren hangen voor wanden met rode gordijnen. In het midden, tussen 2 banieren in, een 3 meter grote zwartwit foto van het hoofd van Adolf Hitler. Rechts en links hangen 2 bioscoopschermen waarop een film wordt getoond.
Er staan op de rood verlichte tribunes NSB’ers in uniform met rode vaandels met hakenkruis.

De kamer van Leah

Op een platform staat een houten veldbed met eenvoudige dekens. Links daarvan een klein kastje met een lampje. Voor het bed een klein Perzisch tapijtje en rechts daarvan een houten stoel.
De achterwand van de kamer heeft 1 raampje en heeft een tentvorm, waardoor duidelijk is, dat ze vlak onder het dak een zolderkamer heeft.

Assen, bij de zus van Anna

In de zonovergoten tuin van het huis van Gerda, de zus van Anna staan een tuintafeltje en twee stoeltjes. Naast het tafeltje staat een wiegje.

Ondervragingskamer van de SS

Een grijze ruimte met tegeltjes aan de muur, het lijkt een oud schoolgebouw. Muurlampjes geven een zacht koud licht.

De loods van het verzet

De achtergrond is een oude fabrieksloods met een halfrond dak. De wanden zijn van verroest metaal en er lopen allerlei buizen langs.
Op een platform staat een houten stellingkast met papieren en rommeltjes. En links een tafeltje met een oude houten radio.

Verjaardagsfeest van Dirk

De hal verandert in een enorme feestzaal. Uit het plafond zakken meer dan tien lampen, gemaakt van glas-in-lood. De bijna zaal brede achterwand heeft behang met lampjes en een hoge rand van glas-in-lood in dezelfde kleuren en met dezelfde driehoeks-motieven als de lampen.
Op het platform staat een houten bar met flessen wijn en bier.
Achter de bar staat een gezette dame in een bloemetjesjurk, die prachtig ‘in the mood’ gaat zingen. De hele feestzaal staat vol met dansende mensen.

Kamp Westerbork, het kantoor van Dirk

De achterwand is grijs, met een kast vol ordners, een raam met uitzicht op een wachttoren, een plattegrond van het kamp en een portret van Hitler.
Op het platform een houten bureau, een houten bureaustoel met groen leren bekleding. Op het bureau staat een typemachine. Rechts staat een houten archiefkast.

De trein

Op de grond worden treinrails geprojecteerd. Vlak boven de grond hangt een laagje mist. Zachte flarden drijven over de rails.
De trein die aan komt gereden heeft een zwarte stoomlocomotief. Voorop drie grote witte lampen en bovenop een schoorsteen waar rookpluimen uit komen. Enorme wielen, aangedreven door drijfstangen en achterop het machinistenhuis. De locomotief trekt drie groene houten goederenwagens met een zwart dak. Iedere wagon heeft in het midden een grote schuifdeur. Naast de schuifdeur zitten kleine hoge raampjes met tralies ervoor. In elk dak zit ook een luik waardoor je van boven een wagon in kan.

 

Komt het Zien! wenst je een mooie voorstelling.

Informatie over Stichting Komt het Zien!

Een agenda met overzicht van voorstellingen met live audiodescriptie door blindentolken is te vinden op: www.komthetzien.nl/agenda

Voor contact met Komt het Zien! stuur je een mail naar info@komthetzien.nl 

40-45, de Musical
foto's: Studio 100